Jak to jest zrobione?
Świat gastronomii skrywa wiele tajemnic, a wiele znanych nam receptur powstało przez przypadek. W taki sposób powstały między innymi chipsy. Z drugiej strony możemy znać historie powstania danego dania, jednak możemy się mylić co do historii pochodzenia. Poniżej przedstawię kilka znanych nam potraw, które miały naprawdę zawiłą historię.
Słony smak zemsty
Zacznijmy zatem od tego jak poprzez czystą złośliwość powstała cudowna przekąska, bez której ciężko jest sobie wyobrazić niejedną imprezę czy spotkanie ze znajomymi. Chipsy, bo o nich mowa, powstały w Saratoga Springs, stworzone przez szefa kuchni Moon Lake Lodge, Georga Cruma. Wspomniany kucharz był bardzo utalentowany, przy tym jednak mocno złośliwy i wredny. Latem 1853 roku jeden z gości zwrócił na kuchnie porcje ziemniaków, twierdząc że są za grubo pokrojone.
Crum wpadł w furię, po chwili jednak ochłonął i stwierdził, że nie może od tak wyżyć się na wpływowym kliencie, ponieważ na jego przychylności zależało przełożonym szefa kuchni. Postanowił, że pokona wybrednego gościa jego własną bronią i spełni jego życzenie. Przebiegły kucharz pokroił ziemniaka na bardzo cieniutkie plasterki, które obsmażył w dużej ilości tłuszczu i mocno posolił. Efekt? Zamożny klient był w wniebowzięty smakiem ziemniaków a sam Crum stał się bogaty, zbijając majątek na smażonych, chrupiących plasterkach ziemniaków.
Włoskocanadyjskogreckohawajaska
Czyli pizza z ananasem i szynką. Przez jednych ukochana, a przez drugich znienawidzona. Odbiegając jednak od walorów czysto smakowych, historia pizzy hawajskiej jest dość pokręcona. Historia tego kontrowersyjnego dania sięga 1962 roku. Był ciepły letni wieczór, Grecki imigrant o imieniu Sam Panopoulos, prowadził wraz z braćmi mała włoską restaurację w Kanadzie. Sam lubił eksperymentować i zmieniać smak klasycznej włoskiej pizzy. Pewnego dnia stwierdził, że do standardowej capriccioso doda egzotyczny owoc.
Wybór padł na ananasa, który wraz z szynką i serem stworzył kontrowersyjną kombinację. Wśród wszystkich dostępnych teorii, dodatek ten na pizzy miał być tylko zabawą. Początkowo ludzie sceptycznie podchodzili do tej kombinacji, jednak z biegiem czasu zapanował prawdziwy szał na pizzę hawajską – włoski produkt, wymyślony przez Greka w Kanadzie, z amerykańską nazwą. Mimo, że Włosi stanowczo nie zgadzają się na profanowanie ich dobra narodowego, to pizza hawajska stała się kultowa – również wśród Polaków. Statystycznie, dodatek ten wybiera około 25% z nas.
A czy wiesz, że?
Pierwsza „guma do żucia” została odkryta blisko 5700 lat temu.
Znany nam dzisiaj hamburger, wywodzi się od siekanego befsztyka wołowego, wprowadzonego do kuchni amerykańskiej przez imigrantów z Niemiec.
John Pemberton opracował recepturę coca-coli, z myślą uśmierzania schorzeń, takich jak bóle głowy i żołądka. Z kolei jej pomarańczowy odpowiednik fanta, został rozpowszechniony wśród żołnierzy III rzeszy w 1940 roku, wszystko ze względu na restrykcje związane z II wojną światową.
Autor: Kamil Durkacz Zdjęcie: beszamel.se.pl, przepisy.pl, tristatearthritis