Kryzysowe gotowanie
Przyszłość jest niepewna. Druga fala zachorowań na korono wirusa, odciska coraz większe piętno. Powoli możemy spodziewać się powrotu wszystkich obostrzeń, z którymi mieliśmy do czynienia wiosną. Kwestią czasu jest wprowadzenie narodowej kwarantanny. Ludzie tracą pracę, ceny idą w górę, więc warto zadbać o swoją kondycję nie tylko zdrowotną, ale też finansową. Dlatego dzisiaj gotujemy, jak zawsze smacznie, ale i tanio!
Zapiekanka makaronowa
W moim domu pojawiała się raz na jakiś czas, bardzo często wtedy, kiedy trzeba było przygotować coś na szybko. Głównym składnikiem zapiekanki jest makaron eliche – świderki, oprócz tego będziemy potrzebować szynkę wieprzową, cebulę, śmietankę i ser żółty. Makaron gotujemy al dente, w międzyczasie podsmażamy szynkę i cebulę, dodajemy ugotowany makaron i zalewamy go śmietanką. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy do brytfanki, na górę ścieramy goudę i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Porcja dla 3 osób
makaron eliche 650g – około 4 zł
szynka wieprzowa 30 dkg – około 5 zł
jedna średniej wielkości cebula – około 50 groszy
śmietanka 18% – około 3 zł
gouda 30 dkg – około 4,50 zł
Łącznie – 17 zł
za osobę – 5,60 zł
Pieczone jabłka z ryżem
Idąc dalej tropem zapiekania, tym razem przygotowałem wariant dla osób, które lubią rzeczy na słodko. Do przyrządzenia naszego dania, będziemy potrzebować 4-5 dużych jabłek, 200 gramów ryżu, dużą śmietankę 18%, cukier i cynamon. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do nich cukier i cynamon do smaku. W międzyczasie gotujemy ryż, który potrzebować będzie około 15-20 minut. Gdy ryż będzie już miękki, dolewamy do niego śmietanki tak, aby wchłonął cały jej aromat i nabrał kremowej konsystencji. Następnie przystępujemy do kolejnego etapu, czyli przekładania. Naprzemiennie, warstwami, układamy ryż i jabłka, zaczynając od ryżu i kończąc na nim.
Porcja dla 3 osób
ryż 200g – około 1,60 zł
jabłka 4-5 sztuk – około 5 zł
duża śmietanka 18% – około 5 zł
cukier i cynamon do smaku – około 1,40 zł
Łącznie – 13 zł
za osobę – 4,30 zł
Ziemniaczane aglio pomodoro
Czasami warto sięgnąć po coś naprawdę prostego i trochę pobawić się smakiem. Ostatnia przygotowana przeze mnie dziś, niskobudżetowa, propozycja to placki ziemniaczane. Ziemniaki to naprawdę tani i wdzięczny produkt, z którego możemy zrobić właściwie wszystko. W skład moich placuszków, oprócz głównego składnika, wchodzi marchewka, cebula, czosnek, jajko i łyżeczka mąki ziemniaczanej. Zaczynajmy. Ziemniaki i marchewkę ścieram na dość grubych oczkach, ponieważ lubię czuć grube wiórki warzyw – cebulę i czosnek ścieram trochę drobniej.
Następnie do miski z masą, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, a w międzyczasie przygotowujemy aglio pomodoro, do którego będziemy potrzebować około 5 ząbków czosnku i trzech garści pomidorków koktajlowych. Czosnek kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe, (gdyby w naszej lodówce zaplątała się natka pietruszki, doskonale uzupełniłaby kompozycję). Pamiętajmy! Pomidorków nie możemy rozgotować, czosnek musi się ładnie zarumienić, a pomidorki lekko sparzyć. Gdy wszystko mamy już gotowe, wykładamy placki i polewamy je aglio pomodoro. Danie możemy również serwować z łyżką kwaśnej śmietany.
Porcja dla 3 osób
5 dużych ziemniaków – około 1,80 zł
1-2 marchewki – około 1zł
jedna średniej wielkości cebula – około 50 groszy
1 jajko – 70 groszy
1 główka czosnku – 2 zł
pomidorki koktajlowe 250 gr – 7 zł
Łącznie – 12,50
Za osobę – 4,15
Autor: Kamil Durkacz
Zdjęcie: haps.pl, truetastehunters.com, smaker.pl