Smaki Ameryki Północnej- Teksas

Jedzenie w Teksasie jest niesamowicie zróżnicowane i naprawdę uzależniające. Swoją inspirację czerpie oczywiście z kuchni meksykańskiej, mocno zarysowane są tutaj również wpływy imigrantów z Niemiec i Czech. Większość z tych potraw swoje korzenie ma poza granicami stanu. Jednak jakie ma to znaczenie, gdy przy stole w Dallas, czekać będzie na nas grillowany mostek wołowy, żeberka, texas chilli i płynący, niczym złocista lawa, ser żółty, który jest kwintesencją kuchni tego regionu.

Texas Smoked Brisket

Solą ziemi, tej ziemi, jest barbecue, grillowanie dla wielu Teksańczyków przybiera wymiar, wręcz duchowy. I nie ma w tym stwierdzeniu grama szydery. Niekwestionowanym mistrzem rusztu jest mostek wołowy. Nie, nie steak wołowy, a mostek. To on jest kwintesencją smaku kuchni Teksasu – długo wędzony i grillowany, z wyglądu będzie przypominać kawałek zwęglonego mięsa. Jednak w smaku i zapachu wychodzi jego prawdziwa natura. W gruncie rzeczy jest bardzo delikatny i niesamowicie soczysty.

Przycinać czy nie?

Tutaj zdania są podzielone, rodowici Teksańczycy twierdzą, że nie przycinają. Z kolei w najlepszych wędzarniach, mięso poddawane jest wstępnej obróbce. Sam zostawiłbym mięsko lekko przerośnięte tłuszczem. Chodzi nam przecież o to, żeby danie miało jak najwięcej smaku, a tłuszcz jest jego nośnikiem.

Jak doprawiać?

Na taką uniwersalną kompozycję przypraw składa się: papryka suszona, chili, czosnek, sól i pieprz gruboziarnisty. Mostek marynujemy kilka godzin przed wędzeniem, dzięki czemu smak lepiej się wchłonie. Po pieczeniu pamiętajmy, żeby dać mu odpocząć, zaleca się odczekać co najmniej godzinę, dzięki czemu mięso będzie idealnie soczyste.

Czy istnieje życie bez mostku?

Ależ oczywiście! Teksas obfituje wręcz we wszelkiego rodzaju mięsa, które idealnie nadają się na grilla. Spójrzmy, chociażby na te chrupiące i aromatyczne żeberka wieprzowe. Marynata jest jednak już bardziej zróżnicowana, ponieważ do przyrządzenia texas pork ribs używa się między innymi, cukru, soli, mielonego czarnego pieprzu, papryki słodkiej, cayenne, czosnku, miodu czy posiekanej cebuli.

Chili

Kolejna pozycja utwierdza mnie w przekonaniu, że w Teksasie mięso dominuję i przewija się w każdym daniu. Texas Chili bazuje głównie na wołowinie, próżno szukać jest w nim również fasoli czy pomidorów. To, czego możemy się spodziewać, to głębia smaku, która wydobywa się z przypraw, takich jak: kmin rzymski, papryka wędzona, chili, kolendra, chipotle czy nawet cynamon. Całość niekiedy uzupełnia cebula, czosnek i jalapeño, którego rola sprowadza się do garnirowania. I, żeby nikt nie miał żadnych wątpliwości, Chili w Teksasie to bardzo ważna sprawa, liczy się tutaj smak wołowiny i esencja chili.

Q-U-E-S-O 

Gdyby komuś było mało, to na sam konie zostawiam prawdziwą bombę kaloryczną w postaci, a jakże chili con queso. Proces przygotowania jest zbliżony do klasycznej wersji. Najpierw podsmażamy i dusimy mieloną wołowinę. Następnie podlewamy ją bulionem lub mlekiem. Na koniec roztapiamy w nim goudę i zapiekamy w piecu. Tak przygotowane chili serwujemy z naczosami. Kuchnia tex-mex to po prosu bajka!


Autor: Kamil Durkacz

Zdjęcia: Times, tastingtable.com, hunterrealestategrou.com, thespruceeats.com, pressurecookingtoday.com, beefitswhatsfordinner.com Sm

Kamil Durkacz

Lubię dobrze zjeść, kocham jedzenie i wszystko to, co z nim związane. W dzieciństwie szybciej nauczyłem się gotować niż tabliczki mnożenia. Oprócz tego uwielbiam angielski futbol, a oglądanie meczów ukochanego Manchesteru United smakuje lepiej z dobrą potrawą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przejdź do paska narzędzi