Smaki Ameryki Południowej – Argentyna

Kuchnia argentyńska to w dużej mierze wpływy smaków Europy – między innymi Hiszpanii, Włoch i Francji. Z kuchni Indian nie pozostało już prawie nic. Nie ulega jednak wątpliwości, że Argentyńczycy kochają wołowinę. Przeciętny mieszkaniec tego kraju zjada blisko pięćdziesiąt siedem kilogramów w ciągu roku. Wśród formy przygotowania tego dania królują steki, między innymi: Filet Mignon, Rib Steak, T-bone czy New York Steak.

Asado

Asado to wszelkiego rodzaju dania z grilla. Najczęściej na tak zwanej „carrilla” lądują przeróżne rodzaje mięs i warzyw. Cała magia polega na tym, że Asado to wielkie wspólne wydarzenie, które możemy spędzić w gronie rodziny i przyjaciół. Każdy przynosi i przygotowuje coś od siebie. Bardzo popularną potrawą lądującą na ruszcie Argentyńczyków jest chorizo, które swój intensywny smak zawdzięcza magii przypraw takich jak: papryka słodka, wędzona, chili i czosnek. Opcją dla wegetarian jest grillowany ser provoleta – najczęściej produkowany z mleka krowiego. Warto dodać, że wspomniane potrawy to tylko przystawki.

Głównymi kąskami wieczoru, podczas Asado, są bardziej treściwe smaki, takie jak marynowane w pikantnych przyprawach i ziołach żeberka, pieczone w całości jagnię czy kawałki kurczaka. Bardzo często jednak nie używa się zbyt dużej ilości przypraw, które mogłyby zabić smak mięsa. Na główne danie możemy przygotować steki wołowe – przyprawiane wyłącznie solą i pieprzem bezpośrednio na grillu. Najpopularniejszymi dodatkami są proste warzywne sałatki czy grillowana kukurydza, bakłażan lub papryka. Na stole nie może zabraknąć miejsca również dla chimichurri. Jej głównym składnikiem jest drobno posiekana natka pietruszki z czosnkiem, płatkami chili, oregano i oliwą z oliwek. Sprawdza się jako idealny dodatek do mięs. Ucztę uzupełnia czerwone wytrawne wino – które w takich okolicznościach leje się w naprawdę dużych ilościach.

Kanapka a może deser?

Choripan to bardzo popularna kanapka w Ameryce Południowej – w wersji argentyńskiej serwowana z chorizo. I tutaj warto wiedzieć, że różni się ono od swojej kuzynki z Hiszpanii. Te z Argentyny nie jest poddawane wędzeniu ani suszeniu. Do naszej bagietki często dodaje się salsę, najpopularniejszą opcją jest wspomniane wcześniej chimichurri. Przekąska podawana jest najczęściej jako przystawka podczas Asado lub meczów piłkarskich.

Eksperymentując w kuchni, często dochodzę do wniosku, że sukces tkwi w prostocie. Bardzo łatwym w przygotowaniu i obłędnym deserem jest Sub-marino. W wolnym tłumaczeniu oznacza to „łódź podwodną”. Do filiżanki z rozgrzanym mlekiem, dodaje się solidny kawałek czekolady, który pod wpływem gorącego mleka, stopniowo topi się i opada na dno, tworząc wspaniały napój mleczno-czekoladowy. Świetnie do naszej „łodzi podwodnej” sprawdzą się media-luna – co dosłownie oznacza „półksiężyce”, czyli nic innego jak dobrze znane nam croissanty. Kuchnia argentyńska, mimo że nie posiada typowych dla siebie dań, takich jak ta z Włoch, Hiszpanii czy Francji, to rozwinęła wysoką kulturę jedzenia. Jest ona jedyna w swoim rodzaju. Idealna dla miłośników wina i wołowiny.


Autor: Kamil Durkacz

Zdjęcie: Kamil Durkacz, przerobione Panoram Poster

Kamil Durkacz

Lubię dobrze zjeść, kocham jedzenie i wszystko to, co z nim związane. W dzieciństwie szybciej nauczyłem się gotować niż tabliczki mnożenia. Oprócz tego uwielbiam angielski futbol, a oglądanie meczów ukochanego Manchesteru United smakuje lepiej z dobrą potrawą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *