Smaki Ameryki Południowej – Chile
Podążając utartymi szlakami, w poszukiwaniu idealnego smaku, lądujemy w Chile. Państwo ciągnące się długim pasem wzdłuż kontynentu, nad Oceanem spokojnym, na przestrzeni lat wykształciło swoją kulturę jedzenia. Chilijczycy, mimo że garściami czerpią inspiracje ze smaków Ameryki Południowej, to na przestrzeni lat wykształcili swoje własne narodowe przysmaki, wśród których króluje kukurydza, fasola czy awokado. A wszystko to zaprawiane chilijskim winem.
Coś małego na ząb
Zacznijmy zatem od czegoś małego, niekoniecznie lekko strawnego, czyli Sopaipallas. Do przygotowania potrzebna jest ugotowana dynia, którą przerabiamy na pure. Mieszankę uzupełnia zwykła mąka pszenna, sól i masło klarowane. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przygotowujemy gładką i jednolitą masę. Ciasto formujemy, wałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółeczka, które obsmażamy w głębokim tłuszczu. Do naszej przekąski idealnie sprawdzi się sałatka na bazie pomidorów, cebuli, chili i kolendry.
Humitas
W zasadzie jest to przysmak ogólnodostępny w całej Ameryce Południowej, jednakże to odmiana chilijska jest uważana za najlepszą. Wszystko za sprawą odpowiednich proporcji, dzięki którym potrawa nie jest sucha. Na pierwszy rzut oka humitas przypominać mogą nasze gołąbki. Z tą różnicą, że liście kukurydzy, w które zawijane jest nadzienie, nie są jadalne. Głównym składnikiem farszu są ziarna kukurydzy, które gotuje się w mleku z jajkiem przez około 10 minut, w celu osiągnięcia konsystencji gęstego budyniu. Zazwyczaj dodaje się jeszcze pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i pomidory. W międzyczasie musimy sparzyć liście kukurydzy i napełnić je farszem. Puste kolby kukurydzy wrzucamy na dno garnka, nasze humitas układamy obok siebie. Zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości.
Portos Granados
To chilijski gulasz wegetariański. Głównymi składnikami są fasola, dynia, kukurydza, czosnek i bazylia. Jest to danie bardzo proste i aromatyczne. Wszystkie warzywa najpierw podsmażamy ze sobą przez kilka minut, pamiętając o odpowiedniej kolejności smażenie, dynia potrzebuję trochę więcej czasu niż czosnek. Jeśli korzystamy z tak zwanej suchej fasoli, to musimy pamiętać, że powinniśmy ją namoczyć w wodzie, przynajmniej 24 godziny wcześniej. Gdy warzywa ładnie się nam przysmażą, zalewamy je wodą lub bulionem warzywnym i dusimy przez około 25 minut. I tutaj musimy sami już spróbować i ocenić, czy wszystkie składniki w garnku są odpowiednio miękkie. Na sam koniec przyprawiamy gulasz solą, papryką chili i kuminem, który nada wyrazisty i konkretny smak całej potrawce. Tak przygotowane danie możemy jeść bez jakichkolwiek dodatków. Ja jednak polecam przygotować grzaneczki czosnkowe – moim zdaniem idealne do wszelkiego rodzaju zup i gulaszów.
(NIE)ZDROWA PRZEKĄSKA
Czytając i oglądając materiały na temat kuchni chilijskiej, początkowo chciałem zignorować tę pozycje. Jednak nie mógłbym spać spokojnie, gdyby słowem nie wspomniał o Completo Italiano, czyli hot-dogach po chilijsku. W całym kraju cieszą się ogromną popularnością, niczym polskie zapiekanki w czasach PRL-u. Z tego co udało mi się zaobserwować, znakiem charakterystycznym tego fast-fooda jest lawina majonezu, naprawdę spora ilość. W środku znajdziemy parówkę wieprzową, która pokryta jest górą guacamole, pomidorów, kiszonej kapusty, cebuli czy nawet sera i smażonego jajka. Istne kaloryczne szaleństwo, jednak w tym szaleństwie jest metoda, mimo że tłusto, w całej przekąsce znajdziemy dużo wartościowych warzyw, takich jak awokado, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Autor: Kamil Durkacz
Zdjęcie: noticiaslosrios.cl, franisinthekitchen