Smaki Ameryki Południowej – Ekwador
Sąsiadujący od północy z Kolumbią a od południa z Peru Ekwador łączy w swojej kuchni najlepsze cechy dań Ameryki Południowej. Różnorodna gama bananów, owoców morza i świeżych ryb sprawia, że można się zakochać. Przeszkodą może okazać się ich narodowe danie, czyli Cuy. Pieczona w całości świnka morska, mimo że posiada wyjątkowo kruche mięso, na talerzu wygląda bardzo intrygująco…
Cazuela
Aromatyczna zupa o smaku orzechowym, której bazą są ryby, owoce morza, platany i warzywa. Do przygotowania potrawki, często używa się filetów z suma, które wystarczy jedynie lekko posolić i skropić marynatą z czosnkiem i kminem. W międzyczasie możemy podsmażyć na wolnym ogniu cebulę, czosnek, pomidory i ostrą paprykę. Gdy warzywa zdążą nam się przyrumienić, możemy dolać trochę wody i dusić przez około 15 minut. Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, dorzucamy do bazy i razem z masłem orzechowym blendujemy na gładką masę. Całość wlewamy z powrotem do garnka, dolewamy wody, wrzucamy filety z suma i gotujemy przez około 20 minut. Następnie podsmażamy na maśle krewetki, langustynki i platany, które finezyjnym ruchem dodajemy do zupy.
Encocado
Jest to sposób marynowania ryby w soku z cytryny, przy użyciu sosu kokosowego. Potrawa serwowana jest zazwyczaj z ryżem i smażonymi platanami. Sławne w całym Ekwadorze i Wyspach Galapagos danie, jest jedną z tych rzeczy, obok których nie można przejść obojętnie. Bazą i największym sekretem encocado jest achiote. Pasta achiote, nazywana inaczej czerwoną przyprawą, wytwarzana jest z nasion annato, pieprzu, kminku, oregano, kolendry, czosnku i goździków. I tutaj standardowo podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy przyprawy, które możemy wzbogacić suszoną czerwoną papryką. Gdy wszystkie smaki zdążą nam się przegryźć, dolewamy passatę pomidorową i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Gdy odparuje już trochę wody, wlewamy mleko kokosowe, sok z limonki i pomarańczy, a następnie musimy dokładnie wymieszać i gotować kolejne kilka minut na wolnym ogniu. W międzyczasie możemy ugotować ryż i podsmażyć platany. Gdy sos zgęstnieje, do garnka będziemy mogli włożyć rybę. Przed przykryciem fajnie jest zetrzeć na górę trochę imbiru, który idealnie komponuje się zarówno z rybą, jak i cytrusami, które są bazą naszego sosu. Myślę, że od 10 do 12 minut powinno wystarczyć, aby ryba była w pełni zdatna do spożycia. Jako garnish możemy użyć świeżo siekanej kolendry i płatków chili.
Fritada
Nie mylić z frittatą! Jest to typowe danie kuchni ekwadorskiej. Duszone lub smażone kawałki wieprzowiny (w tym żeberka), gotowane na wolnym ogniu do absolutnej miękkości. Dzięki mieszance soku pomarańczowego, cebuli i czosnku potrawa posiada niezwykle aromatyczny smak. Lekkości i finezji daniu nadaje suszony kminek, który wspomaga pracę układu trawienia. Fritadę można spotkać wszędzie, począwszy od bogatych wersji restauracyjnych po odmiany straganowe, które serwowane są na wynos. Oprócz soczystego kawałka mięsa w pakiecie możemy liczyć na smażone platany, które w Ekwadorze są tak popularne jak u nas ziemniaki. Danie uzupełniają najczęściej: awokado, kolba kukurydzy i rozgniecione ziarna hominy. Wszystko dostępne w akompaniamencie aji i sałatki curtido, której bazą są pomidory i czerwona cebula.
Colada morada
Jeśli będziemy mieli ochotę na coś do picia, to koniecznie trzeba spróbować tego cudownego napoju. Gęsty i fioletowy płyn przypominający kisiel to standardowy ekwadorski napój. Tradycyjnie sporządzany jest 2 listopada, czyli w Zaduszki. Swoją gęstą konsystencję zawdzięcza fioletowej mące kukurydzianej, która również podkreśla jego kolor. W zależności od regionu w koktajlu znajdziemy przeróżne owoce, najczęściej jednak używa się lulo, ananasa, truskawek, guawy, jeżyn i przypraw, takich jak: cynamon, goździki, werbena cytrynowa i cukier.
Autor: Kamil Durkacz
Zdjęcie: maxionline, istockphoto, cookingbox, tablespoon