Smaki Ameryki Południowej – Peru

Wywodząca się z tradycji ludów andyjskich kuchnia Peru bogata jest w owoce morza, różnorodne odmiany ziemniaków, kukurydzy. Te – w połączeniu z mięsem i przyprawami – sprawiają, że kuchnia peruwiańska jest barwna, aromatyczna i, przede wszystkim, smaczna. Mieszkańcy tego kraju spożywają, między innymi, mięso lam i świnek morskich, chociaż produkt ten w ostatnim czasie nie cieszy się tak dużą popularnością, jak miało to miejsce w przeszłości.

Ceviche

Popularne w całej Ameryce Południowej danie jest idealnym rozwiązaniem na upalne dni. Ceviche to sposób przyrządzenia ryby lub owoców morza bez gotowania czy smażenia. Musimy pamiętać jednak o kilku istotnych zasadach. Przede wszystkim do naszego ceviche używamy świeżych produktów. Jest to o tyle ważne, gdyż przygotowywana w ten sposób ryba, nie będzie poddawana dalszej obróbce termicznej. Rybę zalewamy sokiem z limonki, w proporcjach 400g. do 100 ml. Myślę, że około 20 minut powinno w zupełności wystarczyć do tego, żeby białko zdążyło się ściąć i było gotowe do spożycia. Jako dodatek do naszego dania idealnie sprawdzi się drobno posiekane awokado, ogórek, pomidor i szalotka. Ostatnią rzeczą o której warto wiedzieć, jest to, że ceviche przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem. Im świeższe, tym lepsze w smaku.

Chicharrón

Jest to nic innego jak smażony we własnym tłuszczu boczek wieprzowy. Wśród Peruwiańczyków jest to najczęściej wybierana forma streetfoodu. I nie ma w tym nic dziwnego – pszenna bułka, wypełniona po brzegi tłustym kawałkiem boczku wieprzowego w połączeniu z warzywami, to istna petarda. W wersji restauracyjne mięso serwowane jest z grubo krojonymi frytkami z ziemniaków.

Aji De Gallina

Aji to peruwiańska odmiana ostrej papryki, jest dużo mocniejsza od chilli i jalapeño, z kolei gallina to kura. Co w połączeniu z warzywami i przyprawami, daje nam cudownie aromatyczne i pikantne danie. Do garnka wrzucamy i smażymy drobną posiekaną szalotkę, gdy nasza cebulka się już zarumieni dorzucamy kawałki kurczaka. W międzyczasie blendujemy kromkę chleba razem z aji, dzięki czemu nadamy aromatyczny smak, jak i odpowiednią gęstość naszej potrawce. Gdy  kurczak jest już ładnie przyrumieniony, zalewamy go bulionem i chwilkę dusimy na wolnym ogniu, dodając mieszankę aji. Po około kilku minutach i odparowaniu wody, danie powinno odpowiednio zgęstnięć i być gotowe do spożycia. W Peru najczęściej serwowane jest z ryżem. Ten z kolei gotujemy i podsmażamy z czosnkiem i szczyptą soli. Bardzo często tak przyrządzoną potrawę podaje się z jajkami.

Tacu Tacu

Bezpośrednio z języka keczua oznacza to mieszanie jednej rzeczy z drugą. Zamysł tego dania jest taki, żeby nie marnować resztek jedzenia. Podstawową bazą tacu jest ugotowany ryż, który łączymy z fasolą, mąką i jajkiem w celu uzyskania jednolitego ciasta. Następnie obsmażamy je z każdej strony na złoty kolor i serwujemy z jajkiem sadzonym, grillowanymi warzywami lub salsą criolli, w skład której wchodzą, między innymi: cebula, pomidory, papryka czerwona, zielona żółta, oliwa i ocet. Kuchnia Peru jest z pewnością jedną z najbardziej barwnych na całym świecie. W każdym jednym daniu możemy skosztować wyjątkowych smaków, jak i nacieszyć oko całą paletą kolorów.


Autor: Kamil Durkacz

Zdjęcie: healthyfitnessmeals, backroads

Kamil Durkacz

Lubię dobrze zjeść, kocham jedzenie i wszystko to, co z nim związane. W dzieciństwie szybciej nauczyłem się gotować niż tabliczki mnożenia. Oprócz tego uwielbiam angielski futbol, a oglądanie meczów ukochanego Manchesteru United smakuje lepiej z dobrą potrawą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *