Smaki Ameryki Środkowej – Honduras

Ze względu na położenie kuchnia Hondurasu bogata jest w owoce morza i świeże ryby. Podobnie jak w przypadku poprzednich krajów Ameryki Południowej i Środkowej, dania te charakteryzują się wyrazistością smaku. Kluczem dobrego smaku jest świeżość. Oto kilka propozycji, które pozwolą przenieść się nam w rejonu Morza Karaibskiego.

Fried yojoa fish

Smażona ryba yojoa to jedno z najbardziej popularnych dań w Hondurasie. Najczęściej używa się okonia morskiego lub lucjana czerwonego. Rybę przyprawia się kolendrą, wędzoną papryką, kminkiem, cukrem i solą morską. Tak przygotowaną odstawia się na noc, żeby przeszła smakiem marynaty. Następnie obsmażamy ją na głębokim tłuszczy z każdej strony przez około 2-3 minuty. Rybę serwujemy prosto z patelni, w akompaniamencie marynowanej czerwonej cebuli i smażonych platanos tajados.

Tapado de Pescado

Tradycyjne danie, które przybiera formę rybnego gulaszu. Opiera się głównie na przyrządzeniu świeżej solonej ryby, dobrze wyselekcjonowanych przypraw, takich jak chillangua, oregano czy chiraran i zielonych bananów. Według oryginalnej receptury, danie gotuje się w liściach bananowca. Oprócz wcześniej wspomnianych składników do przyrządzenia Tapado używa się manioku, mleczka kokosowego, cebuli, pomidorów, czosnku i achiote. Jako garnish stosuje się świeżą kolendrę i cytrynę.

Caldo de Mariscos

Był gulasz, więc teraz pora na rozgrzewającą zupę z owoców morza. Wywodzi się ona ze stanu Veracruz, gdzie mieszkańcy mają szeroki dostęp do świeżych ryb, krewetek, langustynek i innych dobrodziejstw morza. Jednak popularna jest również w całym Hondurasie. Bazą zupy są warzywa. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy czosnek, cebulę, jalapeño i pomidory, które lekko przypalamy, żeby nadać daniu wyjątkowy aromat. Gdy składniki zdążą się zarumienić, zalewamy je wodą i redukujemy przez około 15-20 minut. Pomidorową bazę blendujemy na gładką masę i przelewamy do garnka. Następnie dorzucamy owoce morza i rybę (w przypadku ośmiornicy i kalmarów, będzie trzeba je wcześniej ugotować). Zupę serwujemy ze świeżą kolendrą.


Autor: Kamil Durkacz

Zdjęcie: atastefortravel, recetasgratis, tasteatlas

Kamil Durkacz

Lubię dobrze zjeść, kocham jedzenie i wszystko to, co z nim związane. W dzieciństwie szybciej nauczyłem się gotować niż tabliczki mnożenia. Oprócz tego uwielbiam angielski futbol, a oglądanie meczów ukochanego Manchesteru United smakuje lepiej z dobrą potrawą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *